Samenwerken op afstand – Stel een teamcode op

Ineens zit je niet meer met z’n allen op het werk. Het werk moet door, maar iedereen werkt vanuit huis of je wisselt elkaar af op kantoor. Gelukkig zijn er met Microsoft Teams, Zoom, Webex, Slack, etc. voldoende technische mogelijkheden om contact te houden met je teamleden. Maar goed samenwerken op afstand vraagt om meer dan technische oplossingen.

Teamcode

Een aanrader voor elk team is om een teamcode op te stellen. In een teamcode leg je met elkaar vast welk gedrag jullie van elkaar verwachten. Deze afspraken kunnen gaan over hoe jullie samenwerken, hoe jullie communiceren, hoe jullie informatie delen en hoe je elkaar helpt.

Voorkom irritaties

Misschien heb je je al een aantal keer geïrriteerd, omdat de collega die je nodig had, niet te bereiken was. Maar is het vanzelfsprekend om nu te verwachten dat iedereen tijdens werkuren continu beschikbaar is? Er is natuurlijk een belangrijk verschil tussen onwil en onmacht om beschikbaar te zijn. Hebben sommige teamleden een deel van de tijd nodig hebben om hun kinderen met schoolwerk te helpen? Of zijn er teamleden die soms (onverwacht) even iets moeten doen voor iemand die zelf de deur niet uit kan? Hebben sommige collega’s voorkeur voor een ander ritme om productief te blijven?

Ga er niet te snel vanuit, dat alle teamleden dezelfde ongeschreven normen en regels hanteren. Veel irritaties kunnen worden voorkomen door in een teamcode expliciete afspraken te maken.

Vijf tips

  1. Toon interesse in je collega’s en hun leven buiten het werk, inclusief de uitdagingen die het COVID-19 virus en de bijbehorende maatregelen met zich meebrengen.
  2. Stel een teamcode op. Spreek als team af hoe je met elkaar omgaat. Wat werkt voor jullie goed als het gaat om productief en plezierig samenwerken? Welk gedrag verwacht je van elkaar als teamleden en welk gedrag juist niet? Het is belangrijk dat de teamcode de gevoelens van de groep weerspiegelt.
  3. Denk voor het samenwerken op afstand ook aan praktische afspraken over beschikbaarheid en momenten van afstemming om planning en voortgang te bespreken. Besteed aandacht aan zaken die het samenwerken op afstand extra uitdagend maken. Gebruik je technische oplossingen om een overleg op afstand met elkaar te hebben, bespreek dan hoe je deze faciliteiten gebruikt. Camera’s aan of uit?
  4. Bespreek vooraf hoe jullie er met elkaar voor zorgen dat de  gemaakte afspraken in de teamcode daadwerkelijk gehanteerd worden en hoe je elkaar aanspreekt op gedrag dat hier van afwijkt. Als je dit niet doet, kan het juist averechts werken en tot meer irritaties leiden.
  5. Stel de afspraken bij als dat nodig is. Zorg dat de afspraken passen bij eventuele veranderingen in de situatie of bij het voortschrijdend inzicht wat voor het team belangrijk is.

Top Teamwork

Voorkom irritaties, maak afspraken! Een teamcode kan een krachtig hulpmiddel zijn voor top teamwork.

Wil je weten wat fit4agile kan betekenen voor jullie, klik dan hier voor meer informatie of neem contact op.

Deel dit bericht op